90 najzdravších potravín:

najzdr. potravinyPevná pokožka, silné srdce, ohybné telo!

Chcete svoje zdravie podporovať prirodzenou formou? Potom využite liečivú silu potravín! Náš zoznam potravín vám vysvetlí, aké sú ich pozitívne účinky.

Na peknú pokožku, vlasy a nechty

1 Avokádo
Nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E chránia pred škodlivými voľnými radikálmi, vyrovnávajú pokožku a zabraňujú kožným alergiám

2 Marhule
Betakarotén a lykopén chránia telo pred voľnými radikálmi, slnečným žiarením a podporujú rast vlasov a nechtov, pomáhajú pri vysušenej pokožke.

3 Kaleráb
Vitamín C, železo a fosfor regenerujú pokožku, vlasy a nechty.

4 Sladké čerešne
Draslík, vápnik, magnézium a železo revitalizujú pokožku, vlasy a nechty.

5 Karfiol
Kyselina pantoténová (B5) a vitamín C pomáhajú pri popraskanej a drsnej pokožke.

6 Slivky
Vitamín C, B-vitamíny podporujú napnutie pokožky.

7 Horčica
Horčicové oleje optimálne prekrvujú pokožku a regenerujú ju.

8 Mrkva
Betakarotén chráni pred UV žiarením, podporuje rast vlasov a nechtov, pomáha pri suchej pokožke.

9 Zelená fazuľa
Biotín podporuje obnovu kože a väziva, pomáha pri suchej pokožke, pôsobí proti lupinám, poruchám rastu nechtov.

10 Bravčové mäso
Zinok podporuje hojenie rán.

11 Proso
Nenasýtené mastné kyseliny a linolové kyseliny vyhládzajú pokožku, posilňujú nechty a napínajú väzivo. Okrem toho sú dobré proti vypadávaniu vlasov, akné a podráždeniu pokožky.

12 Tofu
Fytohormóny napínajú a posilňujú slabé väzivo.

Na pohyblivé telo

13 Fazuľa
Chlorofyl a polyfenoly pôsobia protizápalovo pri dne a reume.

14 Žihľavový čaj
Žihľava obsahuje triesloviny, kyselinu octovú, mravčiu, mnohé vitamíny. Podporuje celkový metabolizmus organizmu, pohyby čriev – peristaltiku, tvorí zložku protireumatických čajovín.

15 Sójový jogurt
Vápnik posilňuje kosti. 16 Repkový olej Omega-3 mastné kyseliny tíšia bolesti, tlmia zápaly.

16 Repkový olej
Omega-3 mastné kyseliny tíšia bolesti, tlmia zápaly.

17 Jahody
Éterické oleje z plodov aj listov tlmia zápalové procesy pri reume a dne.

18 Cmar
Vápnik posilňuje kosti a chráni pred osteoporózou.

19 Šampiňóny
Vitamín D posilňuje zuby a kosti (uskladňuje vápnik v kostiach).

20 Banány
Magnézium zmierňuje kŕče v svaloch.

Na stabilné nervy a dobrý zrak

21 Pohánka
Aminokyseliny a lecitín nás robia šťastnými a podporujú koncentráciu. To, čo sa naučíme, si ľahšie zapamätáme.

22 Sójové bôby
Lecitín podporuje výkon mozgu, pomáha pri ukladaní informácií.

23 Kel
B-vitamíny a železo blahodarne pôsobia proti vyčerpaniu a vrátia nám kondíciu.

24 Špenát
Bór, biolátka, ktorá zlepšuje koncentráciu, myslenie a šikovnosť, pozornosť a krátkodobú pamäť.

25 Vlašské orechy
Kyseliny linolové podporujú tok informácií v mozgu, udržujú nás duševne fit.

26 Tvaroh
Vápnik pôsobí ako prírodný upokojujúci prostriedok.

27 Kuracie prsia
Niacín lieči migrénu a bolesti hlavy a takisto im predchádza.

28 Pivné kvasinky
Vitamín B2 podporuje dobrú náladu a oživí unaveného ducha.

29 Špalda
Bielkoviny, vápnik, železo, B-vitamíny upokojujú nervy.

30 Syr gouda
Aminokyseliny (lyzín, metionín, fenylalanín, tyrozín) pôsobia upokojujúco napríklad pri hneve, starostiach, konfliktoch a výkonnostnom tlaku.

31 Hlávkový šalát
Magnézium tlmí podráždenosť, upokojuje napäté nervy.

32 Pšeničné otruby
Vitamín B5 je dobrý proti stresu

, uvoľňuje nervozitu a nepokoj.

33 Sardely
Sérotonín nás robí šťastnými, uvoľňuje a máme z neho dobrú náladu.

34 Plnotučné mlieko
Vitamín A uvoľňuje preťažené oči (napríklad po práci s počítačom) a posilňuje schopnosť videnia.

35 Vaječný žĺtok
Antioxidanty luteín a zeaxantín filtrujú škodlivé slnečné lúče, chránia sietnicu. Tým pôsobia ako „slnečné okuliare“.

36 Hrášok
Zinok opravuje škody na očnej šošovke, zlepšuje „nastavenie“ oka na tmu a svetlo (to pomáha napríklad pri zotmení alebo prudkom svetle).

37 Tuniak
Vitamín B3 osvieži suché a unavené oči.

38 Ananás
Enzým bromelaín pomáha proti páliacim a unaveným očiam a dodáva im lesk.

Na silný mechúr a obličky

39 Brusnicová šťava

Ovocné kyseliny a polyfenoly zabraňujú zápalom močového mechúra (bránia zahniezdeniu baktérií), pôsobia močopudne a odvodňujú.

40 Tekvicové jadierka

Fenolglykozid posilňuje močový mechúr, vyplavuje nebezpečné baktérie a pôsobí močopudne.

41 Chren

Horčicové oleje a glykozidy pôsobia proti baktériám.

42 Reďkovky

Glykozidy horčicových olejov pôsobia antibakteriálne, sú močopudné a uvoľňujú kŕče.

43 Americké brusnice

Antokyanidy bránia zahniezdeniu baktérií na sliznici a podporujú vylučovanie baktérií v močových cestách.

44 Zemiaky

Draslík prepláchne obličky a mechúr, zvyšuje hodnoty močovej kyseliny.

45 Grep

Kyselina citrónová zabraňuje tvorbe močového kameňa.

Na mladé srdce a dobrý krvný obeh

46 Biela kapusta
Draslík a železo posilňujú krvný obeh, zvyšujú odolnosť.

47 Avokádo
Vitamín B6 udržuje cievy fit, znižuje riziko porážky.

48 Cesnak
Aliín znižuje krvný tlak.

49 Datle
Železo, vápnik a draslík chránia pred kôrnatením ciev.

50 Brokolica
Vápnik, železo a karotén chránia srdce aj cievy.

51 Špenát
Betakarotén, vitamín C a luteín zabíjajú voľné radikály a chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

52 Losos
Vitamín E, B6, B12 a selén udržujú srdce a cievy mladé, chránia pred homocysteínom zodpovedným za vznik aterosklerózy a jej hlavné prejavy – ischemickú chorobu srdca a náhle cievne mozgové príhody.

53 Paradajky
Lykopén robí „zlý“ cholesterol neškodným.

54 Šošovica
Draslík znižuje krvný tlak.

55 Huby šitake (húževnatec jedlý)
Eritadenín znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak, má protinádorové účinky.

56 Čučoriedky
Myrtilín (farbivo s antioxidačným účinkom), flavonoidy a polyfenoly podporujú elasticitu ciev, udržujú srdcové cievy zdravé, znižujú cholesterol.

57 Makrely
Omega-3 mastné kyseliny chránia cievny systém pred zápalmi a kôrnatením, znižujú zvýšené hodnoty krvného tuku.

58 Špargľa
Draslík podporuje pravidelnú činnosť svaloviny srdca.

59 Červené hrozno
Fenoly udržujú cievy fit a zároveň tlmia zápaly.

60 Biela fazuľa (konzerva)
Saponíny zabraňujú kôrnateniu ciev.

61 Haring
Viacnásobné nenasýtené mastné kyseliny znižujú krvný tlak.

62 Artičoky
Cynarín eliminuje škodlivý cholesterol, chráni pečeň, odbúrava škodlivé voľné radikály.

63 Ovsené vločky
Rozpustné vlákniny znižujú cholesterol.

Na silný imunitný systém

64 Citróny
Flavonoidy, terpény, vitamín C, karotenoidy ničia rakovinové bunky a bránia vzniku a šíreniu rakoviny.

65 Kefír
Baktérie mliečnych kyselín tvoria obranné látky a tak robia telo odolnejším.

66 Hovädzie mäso
Železo a zinok podporujú tvorbu odolných imunitných buniek.

67 Celozrnný chlieb
Vlákniny obraňujú telo pred cudzími baktériami.

68 Pšeničné klíčky
Vitamín E podporuje tvorbu dôležitých protilátok.

69 Malinová šťava
Kyselina salicylová znižuje horúčku.

70 Ľanový olej
Omega-3 mastné kyseliny bránia rastu už vzniknutých rakovinových buniek a podporujú imunitu tela.

71 Cibuľa
Aliín tlmí zápaly, zabíja baktérie, podporuje činnosť sliznice a dobre pôsobí proti prechladnutiu a kašľu.

72 Mäta
Prírodné zlúčeniny terpény majú podľa posledných výskumov ochranné účinky pred rakovinou.

73 Bazová šťava
Bielkovinové látky, vitamín A a vitamín C spôsobujú zvýšené potenie a následne znižujú horúčku.

74 Cukrový hrášok
Saponíny chránia pred rakovinou.

75 Celozrnné cestoviny
Polyfenoly a vlákniny bránia tvorbe kyselín, ktoré pomáhajú tvorbe rakoviny.

76 Melóny
Betakarotén stimuluje dôležité obranné bunky v našom tele.

77 Cvikla
Saponíny odbúravajú usadeniny v ľudskom organizme a tak pôsobia aj proti rakovine.

78 Papája
Karotenoidy, vitamín C a terpény tlmia šírenie a vznik rakoviny.

79 Čínska kapusta
Glukozinoláty, vlákniny a kyselina listová chránia pred rakovinou.

80 Hlávkový kel
Glukozinoláty a vlákniny viažu substancie, ktoré spôsobujú rakovinu, tvoria látky, ktoré majú protirakovinové účinky, znižujú riziko rakoviny prsníka.

81 Kyslá kapusta
Laktobacily viažu jedovaté látky, ktoré spôsobujú rakovinu v črevách, chránia pred rakovinou čriev.

82 Kivi
Vitamín C zaháňa víry a baktérie, posilňuje imunitu.

Na aktívnu látkovú premenu

83 Jogurt
Baktérie kyseliny mliečnej pomáhajú zahniezďovať sa zdravým baktériám v čreve, bránia nadúvaniu a usídľovaniu zárodkov.

84 Šťava z čiernych ríbezlí
Kyselina salicylová a vlákniny dezinfikujú, zabíjajú zárodky, bránia črevným kolikám a kvasiacim procesom v tráviacom trakte (pri črevných a žalúdočných infekciách).

85 Zeler
Aromatické látky zabraňujú zápalom, podporujú trávenie, zastavujú pachy zo žalúdka a sú vhodne proti ústnemu zápachu.

86 Zázvor
Éterické oleje posilňujú žalúdok, podporujú trávenie.

87 Paprika
Kapsaicín podporuje produkciu žalúdočných štiav, zabraňuje zápalu sliznice.

88 Ryža
Vlákniny a uhľohydráty neutralizujú žalúdočnú kyselinu, pomáhajú pri pálení záhy.

89 Jablko (strúhané)
Pektíny napučia v žalúdku, zastavujú hnačku.

90 Zelený čaj
Katechín neutralizuje prebytok kyselín v žalúdku, upokojuje ho.